Hvalpe: Man kan fint starte med at lære sin hvalp de indledende øvelser fra 3 - 4 måneders alderen, når hvalpen er godt i gang med hvalpetræningen.

Køb en billig sele i blød webbing eller nylon med fastgøringsringe midt på hver side af selen. Husk at hvalpen vokser hurtigt, så sørg for at det er en sele der kan spændes ud. Selen skal kunne spændes, så den sidder bekvemt på hvalpen, uden at den hverken strammer eller hænger og slasker.

Start med at vænne hvalpen til selen. Lad hvalpen snuse til den og monter den så forsigtigt på hunden, mens du roser meget og giver en godbid. Lad hvalpen løber frit rundt i stuen eller haven og leg gerne med den et kort øjeblik, så opmærksomheden bliver taget fra selen. Tag så selen af igen. Giv masser af ros og gerne en lækker godbid. Gentag denne øvelse flere gange de næste par dage. Brug IKKE selen til almindelige lufteture. Selen er et arbejdsredskab, og hvalpen forstår meget hurtigt, at der skal ske noget sjovt og spændende når selen kommer frem, og siden hen vil den forbinde selen med vognkørsel.

Når hvalpen er helt tryg ved selen, kan man binde en tøjsnor eller et tyndt reb på et par meter fast i hver side af selen, og gå små ture med hvalpen, hvor den vender sig til at snorerne hænger og slasker løst på hver side af den. Brug godbidder til at lokke med, og snak til hvalpen med en lys og opmuntrende stemme.  Husk at opmuntring og ros er den hurtigste vej til succes.

Når hvalpen har vænnet sig til snorerne, gør man det lidt sværere. Saml snorerne ca 1 m bag hunden og bind en papirsindkøbspose på.  Brug igen godbidder og en blid stemme til at lokke med, og hvalpen vil hurtigt glemme ubehaget ved den larmende pose. Put et par tennisbolde i posen og prøv igen at gå en lille tur!

Andre genstande kan bindes på snorerne f.eks en tom plastikdunk. Den larmer herligt. Men HUSK, genstandene må ikke veje noget særligt for ikke at belaste hvalpen unødigt.

Gå langsomt frem, da ikke alle hvalpe er lige mentalt stærke. HUSK at det skal være sjovt for hvalpen at træne.

Træn ofte, men ganske kort tid af gangen, og hvalpen vil hurtigt føle sig tryg ved at bære selen og mærke de slaskende tøjsnore på bagbenene.

Ved 6 mdr's alderen kan hvalpen begynde at trække lidt tungere ting.  Saml snorerne bag hunden og bind en træklods på 10x10 x20 cm på. Skal det larme lidt mere, kan du skrue et par kroge i træklodsen og hænge et par tomme plastikdunke på, som kan bulre hen af jorden.

En anden øvelse, som også er god at have indøvet i en tidlig alder, er slalom-øvelsen. I denne øvelse skal hvalpen KUN have selen på. Tøjsnorerne og diverse genstande skal IKKE være påmonteret selen!

Fyld vand eller sand i 6 stk  1,5 l sodavandsflasker og stil dem op på række med ca 50 cm i mellem.  Lok med godbidder hvalpen til at gå henholdsvis højre og venstre om flaskerne. Ros meget, øvelsen er ikke helt let. Brug kommandoerne HØJRE!, VENSTRE! Sig IKKE zigzag eller 1! 2!, som man mange steder hører på hvalpekurser og på agility-banerne. Kommandoerne HØJRE! og VENSTRE! vil blive dine vigtigste redskaber siden hen, når din hund bliver gammel nok til at køre med den rigtige vogn.

Unghunde: Når hvalpen når 12 - 15 mdr's alderen er den rent fysisk nået en størrelse, hvor den kan passe den rigtige sele, og hvor man kan begynde at træne med de 2-hjulede bøjle-hjul (se under materiel). Hunden er endnu for ung til, at det er tilrådeligt at spænde den for en rigtig vogn.

Introduktionen til bøjlehjulene foregår i tre etaper. Det forudsættes at hunden på nuværende tidspunkt er vant til at bære selen.

Til første etape skal du bruge en hjælper. Du går fremad med hunden i snor. Hjælperen kører på siden af jer med bøjlehjulene ind mod hunden. Er hunden meget nervøs, gå da ikke for tæt på med bøjlehjulene. Dette trænes til hunden ikke reagere nervøst mere. Mindsk afstanden mellem hund og bøjlehjul, og end op med at køre ganske tæt op af hunden, hvor plastikbøjlen fra tid til anden bumper let ind i bagbenene. Når dette kan gøres uden at hunden springer nervøst til siden, er det tid for ande etape.

På anden etape skal du bruge din hjælper igen. Hjælperen kører nu bøjlen forsigtigt ind over ryggen på hunden, men spændes IKKE fast. Hund og fører går fremad. Bliver hunden nervøs og springer til side, afbryd øvelsen ved at føre bøjlen bagud og væk fra hunden. Få ro på hunden og prøv igen! Når hunden er tryg ved dette moment, kører hjælperen igen bøjlen ind over ryggen på hunden, og tager denne gang også fat i rygremmen på selen. Hund og fører går stadig fremad. Igen, hvis hunden springer nervøst til siden, slipper hjælper selen og fører bøjlen bagud væk fra hunden. Prøv igen! Ros, ros og atter ros! I denne fase er det uhyre vigtigt ikke at tabe tålmodigheden og blive irriteret. Nogle hunde klarer de to første etaper på ganske få minutter. Andre kræver flere ugers træning og dermed også megen støtte af føreren. Men opgiv ikke! Din hunds selvtillid vil vokse helt utroligt med opgaven.

Etape tre går næsten helt af sig selv. Den to-hjulede trækbøjle monteres fast på selen, og du er nu klar til at starte på træningen til begynderklassen (se programmer, Allmändraget).

Slalom-øvelsen er en gennemgående øvelse i alle 4 programmer, hvor man så efterhånden øger sværhedsgraden.

I begynderklassen er der 6 m mellem hver kegle (sodavandsflaske). Under træningen formindskes afstanden mellem keglerne ned til  ca 50 cm når du træner uden bøjlehjul (se under hvalpetræningen), og ca 3 - 4 m eller efter ønske, når du træner med bøjlehjulene monteret, for at lette indøvningen som foregår ved at hund og fører følges ad højre og venstre rundt om keglerne. Ved lettere øvede hunde øges afstanden efterhånden mellem keglerne, og de lokkende godbidder udskiftes med håndtegn på følgende måde. Kør tæt hen til keglen, gå ned i knæ og vis med tydelig håndtegn i hundens hovedhøjde retningen højre eller venstre samtidig med at kommandoen HØJRE! eller VENSTRE! afgives. Ros meget med stemmen hver gang hunden skifter retning. Vent med godbidder og fysisk berøring til øvelsen er slut. Hunden taber ellers meget let koncentrationen.

Det kan anbefales at træne begge slalom-øvelserne. Hunden vil meget hurtigt blive sikker i HØJRE!, VENSTRE! kommandoerne sammen med dine håndtegn.

Når din hund når 18 mdr's alderen er det tid at overveje at skifte fra bøjlehjulene til den rigtige trækvogn. Har du en hund, der stadig er i kraftig vækst og fra tid til anden lider af vokseværk, så vent! Hunden må på dette tidspunkt IKKE have last med i vognen.

Ved 2- års alderen kan du begynde at komme last i vognen. Men pas på overanstrengelse. Skal hunden trække mere end 30 kg af gangen, skal den være trænet langsomt op. HUSK altid at vurdere din hunds kondition. Hunden kan også have en dårlig dag.

Voksne: Har du en voksen hund (over 2 år) og gerne vil i gang med vognkørsel, så gør din hund den tjeneste ikke at forcere indøvningen. Det gælder uanset om du ønsker at komme til at træne konkurrenceprogrammerne eller du vil bruge din hund til at køre rundt med i kvarteret der hjemme. Selv den dygtigste lydighedshund kan meget hurtigt blive forvandlet til et nervøst nervevrag, hvís den bare én gang har slået bagbenene hårdt imod vognstængerne (kan være lavet af både træ og metal), eller har været udsat for at vognen væltede, ved et nervøst hop til siden. Brug bøjlehjulene ved indøvning og du vil meget hurtig få en stabil hund, der uden fare for sig selv og sine omgivelser, kan spændes for din trækvogn. Vi taler af erfaring!